© Rootsville.eu

Marcel Smith (US)
tiltle: From My Soul
music: Blues - Soul
release date: 2023
label: Little Village Foundation
info artist: Marcel Smith

© Rootsville 2023


Na zijn solo debuutalbum 'Everybody Needs Love' uit 2018, met daarop 'Harrie Hippy' van Bobby Womack meer ook Sam Coooke zijn 'Keep Moving On' is deze soulman er nu terug met 'From My Soul'. Ol'school is wat je terug kan vinden op dit 13 tracks album. Alles aan Smith schreeuwt kerkelijk, van zijn opwindende zang en beheersing van het podium tot zijn waardige houding buiten zijn jaren buiten het podium. Marcel groeide op met het bestuderen van het werk van gospelkwartetlegendes als Joe Ligon van de Mighty Clouds of Joy, Clarence Fountain van de Blind Boys, Willie Rogers en Martin Jacox van de Soul Stirrers, en Ira Tucker van de Dixie Hummingbirds.

Toen hij nog maar 15 was, hoorde kwartet gospelveteraan Willie Washington Marcel een solo spelen in zijn plaatselijke kerk. Onder de indruk bood Washington hem een plek aan in zijn nieuwe kwartet, de WD Gospel Singers. Dus op 16-jarige leeftijd begon Marcel te zingen en te spelen met een groep gospelveteranen. Het werken met de WD's gaf Marcel de kans om zijn huisverwoestende stemgeluid aan te scherpen. Hij merkte dat hij in programma's optrad met veel van de grootste artiesten van het genre, waardoor hij de geest en het vakmanschap van deze gospelgiganten kon opsnuiven.

Openen doet hij met 'I'm Coming Home To You' alvorens we terug de sound van Sam Cooke herkennen in 'What Can We Do'. Bekende blues- en soulnamen die hieaarn mee kwamen te werken zijn onder meer Jim Pugh, Rick Estrin en niet het minst Johnny Rawls op nummers als het intieme duet 'There Goes My Used To Be' en 'Turn Back The Hands Of Time'.

tracks:

  1. I’m Coming Home To You
  2. If You Miss Me
  3. What Can We Do
  4. Freedom Blues
  5. Wake Me When It’s Over
  6. Drunk
  7. To Be True
  8. Nothing Left To Burn
  9. There Goes My Used To Be
  10. Turn Back The Hands Of Time
  11. My Heart Told A Lie
  12. I Don’t Want To Take A Chance
  13. How Can You Mend A Broken Heart (Live Bonus Track)